StartUP HUB: vállalkozásfejlesztésre, felnőttoktatásra és szakképzésre fókuszálnak

0

Vállalkozók, intézményvezetők, szakmai szervezetek jelenlétében nyitotta meg hivatalosan is kapuit 2022 május 27-én, pénteken a StartUp HUB vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ. A Sepsiszentgyörgyön, az Olt utca 9-szám alatt működő, harminc munkatársat foglalkoztató központ ötletgazdái és alapítói Grüman Róbert, Kelemen Szilárd, Oltean Csongor, valamint Orbán Miklós. A központ életre hívásának előzményei egy évre nyúlnak vissza, a StartUp Covasna Egyesület létrehozásáig. Az azóta eltelt időben az egyesület kezdeti tevékenységét számottevően sikerült bővíteni, jelenleg 10 millió euró összértékű pályázat lebonyolítását végzik különböző területeken: vállalkozásindítás, -fejlesztés, szakmai képzés korszerűsítése, mezőgazdasági innovációk népszerűsítése, bevezetése, felnőttoktatás.

A koronavírus járvány után, ukrajnai háború közepette, egyre növekvő infláció mellett azt gondolom most nehezebb mint valaha vállalkozást indítani, vagy működtetni. Ugyanakkor az is igaz, hogy minden ilyen krizíshelyzet a problémák mellett nagyon sok lehetőséget is rejt” – fogalmazott Grüman Róbert ügyvezető. Felidézte: a StartUp Covasna egyesületet egy éve alapították, azzal a céllal, hogy minél közelebb hozzák a háromszékiekhez az elérhető StartUp jellegű támogatásokat, ezzel is hozzájárulva a megye gazdasági fejlesztéséhez. A kezdeti ötlet egy év után négy kis és középvállalkozás, négy egyesület, valamint egy mezőgazdasági szövetkezet társulása nyomán alakult a most felavatott központtá – részletezte Grüman Róbert. 

Az ügyvezető szerint a StartUp jellegű támogatásokra is jellemző, hogy a fejlesztési régiók és azon belül is a megyék versenye zajlik az elérhető forrásokért. Kovászna megye, mint az ország egyik legkissebb megyéje, elég kevés eséllyel szállhat versenybe, ezért is rendkívül fontos, hogy minden olyan szervezet, intézmény aki ebben a munkába feladatot tud vállalni, az közösen gondolkodjon, együtt dolgozzon, hogy a lehető legtöbb forrás érkezzen a térségbe.

Jelenleg a 30 év alatti munkanélküli fiataloknak áll a zászló, fél éve hirdették meg a nekik szánt StartUp támogatást. A projektek révén 400 fiatal vállalkozásfejlesztési képességeit javítják, és hatvan fiatal üzleti tervét finanszírozzák egyenként 25 ezer euróval. Grüman Róbert kitért arra is, hogy a StartUp támogatások skálája ennél sokkal bővebb. Hasonló támogatási modell szerint elérhető az Innotech Student program egyetemistáknak, amelyet helyi szinten a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara bonyolít le, de szintén elérhető a SES Rural program, amely által vidéken lehet létrehozni szociális vállalkozásokat, ezt helyi szinten az ASIMCOV menedzseli, és hamarosan elérhető lesz az országos StartUp Nation program is. Szakértőik számitásai szerint idén Kovászna megyében legalább 100 új vállalkozás jöhet létre az említett programok mentén, ami 5 millió euró bevonzott kezdőtőkét, valamint kétszáz új munkahelyet jelenthet.

Grüman Róbert szerint Kovászna megye akkor tud startupok tekintetében is versenyképes, esetleg éllovas lenni, ha megerősítik a helyi StartUp ökoszisztémát. Ehhez a vállakozásfejlesztési kultúra meghonosítására, szakképzett mentorokra, kedvező jogi környezetre, látható sikerekre, elérhető forrásokra és együttműködésre van szükség. A központban erre a munkára vállalkoztak és számítanak minden érdekelt fél partnerségére.

A központon belül a felnőttképzésért és szakoktatásért felelős Oltean Csongor szerint a szakképzés korszerűsítésében is mintaként szolgáló nyugati országokban a diákok közel fele dönt az általános iskola után szakmatanulás mellett. Sajnos Romániában, annak ellenére, hogy vannak megfelelően felszerelt szakiskolák, jól felkészült szakemberek az elmúlt években egyere kevesebb fiatal választja a szakoktatást.

Ha azt szeretnénk, hogy egyre több fiatal döntsön a szakmaválasztás mellett, fontos hogy a szakképzés fiatalos, jövőbe mutató, modern és alkalmazkodóképes legyen, mint például a 3D nyomtatás, elektromos autók, okos otthon rendszerek. Emiatt a StartUp HUB a szakoktatásra és felnőttképzésre is kiemelt hangsúlyt fektet. Projekteik lévén 1500 munkanélküli fiatal hamarosan ingyenes szakképzési programban vehet részt, és annak elvégzése után támogatásban is részesülnek. Emellett az erdélyi szakoktatási intézményeknek segítenek, hogy az Erasmus+ pályázatok által külföldi tapasztalatcserén vegyenek részt mind a diákok, mind a pedagógusok, továbbá a külföldi szakiskolák diákjait fogadják szakmai továbbképzésre. „Paradigmaváltásra van szükseg a szakoktatás tekintetében. Nyertes projektjeinknek köszönhetően szeptembertől szlovákiai, magyarországi, észak-macedóniai, szerbiai szakiskolák diakjai fognak érkezni 2-3 hetes szakképzési gyakorlatra” – mutatott rá Oltean Csongor, köszönetet mondva a központ partnervállalkozóinak, akik külföldi diákokat szakmai gyakorlatra fogadnak.

Kelemen Szilárd a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke szerint a központ az általa vezetett szervezet 15 éves munkájának a megkoronázása, szintlépés a megyei ifjúsági munkában, egy kis és aktív közösségből mára már egy szakmaiságra épülő csapatról beszélhetnek. Az ifjúsági szervezetek működésében katalizátor szerepe lesz a StartUP HUB-nak. A HÁRIT küldetése, hogy programjai által hozzájáruljon a fiatalok versenyképességének növeléséhez, ennek megfelelően korábban már voltak hasonló kezdeményezéseik.  Egy fiatal akkor lehet sikeres, ha azt csinálja, amit szeret, és azon belül versenyképes tudással rendelkezik „Szintet kell lépni, igen az önkéntes munka és az ifjúsági szervezeti aktivitás után itt volt az ideje annak, hogy a fiatalok ki lépjenek a nagybetüs életben és kezdjék el építeni a saját jövőjüket, vállalkozásokat alapítsanak, pályázzanak, a biztosabb és jobb megélhetés érdekében.” – szögezte le.

 

A megyében az elsők között életre hívott gazdatársulás a Sicland Termelői és Értékesítési Szövetkezet egyike a StartUp HUB létrehozásában szerepet vállaló entitásoknak. Képviselőjük, egyben a központ egyik alapítója Orbán Miklós szerint szervezetük a preciziós mezőgazdaság és az agrárium fiatalitásának a híve, ezért is csatlakoztak a központ létrehozásához. A StartUp HUB-hoz forduló gazdákat nem csak a pályázatírásban szándékoznak segíteni, a digitalizáció, farmgyakorlat terén is támogatást fognak nyújtani, valamint a külföldi kapcsolataik révén a tapasztalatszerzésben, képzésben segítik őket. Digitalizációs téren két pályázatot is benyújtottak hárommillió euró értékben. A célja, hogy olyan 35 év alatti fiataloknak nyújtson segítséget, akik mind az agráriumban, mind a közösségben felelősségteljes tevékenységet folytatnak.

StartUP HUB sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük