Partnerség a siker kulcsa

A StartUp HUB keretén belül működő VET Center valamint 20 háromszéki cég és oktatási intézmény partnersége révén a múlt évben 70 magyarországi szakiskolás diák töltötte szakmai gyakorlatát a megyénkben. Az együttműködést az Erasmus+ program keretén belül valósították meg. A partnerséget folytatják, hisz idén magyarországi, szerbiai, szlovákiai, belgiumi és lengyelországi szakiskolás diákok érkeznek a térségbe, hogy a sepsiszentgyörgyi cégeknél fejlesszék szakmai kompetenciájukat.

Január  13-án, pénteken tartotta éves kiértékelőjét a VET Center, aStartUp HUB vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ székhelyén, Sepsiszentgyörgyön. Az Erasmus+ program révén külföldi diákoknak biztosított szakmai gyakorlatot Sepsiszentgyörgyön, a különböző vállalkozások, szakiskolák által. 

A rendezvényen részt vettek azon fogadó vállalkozások vezetői, akik az elmúlt időszakban a magyarországi diákok számára biztosították a szakmai gyakorlatot. A programban partner sepsiszentgyörgyi cégek és iskolák – Modern House Kft., Arlero Kft., Olas-Service, Wieb Toys, Puskás Tivadar Szakközépiskola,  Pista Bá, Kristoteq CNC Solutions, Exopalma Prod Com., Ariadne Impex, Retext Studio, Sicla Construct, Lila Szalon, UnderCut Studio, Shine Health and Beauty Salon, IB Garage, Trans ABS Impex, Pro Info, Hamor Soft – különböző szakterületen nyújtottak oktatást a diákoknak. A résztvevő tanulók az építőipar, fafeldolgozás, fémmegmunkálás, textilipar, szépségápolás, IT, nyomtatás, autószerelés és -mechanika területen szerezhettek elméleti és gyakorlati tapasztalatot. 

Az Erasmus+ program, a 2021–2027-es időszakban nagy hangsúlyt fektet a társadalmi befogadásra, a zöld és digitális átállásra, valamint a fiatalok demokratikus életben való részvételének előmozdítására. Ugyanakkor, mobilitási és együttműködési lehetőségeket kínál a felsőoktatás, sport, iskolai oktatás, felnőttoktatás, ifjúság és szakképzés terén is. Utóbbi program támogatja, hogy a szakképzésben tanuló diákok és a szakképzéssel foglalkozó szakemberek szakmai gyakorlaton vehessenek részt külföldön, és ezáltal Európa-szerte javuljon a szakképzés színvonala. 

Az eseményen Kelemen Szilárd, a VET Center képviselője bemutatta a központ tevékenységét, amely szakoktatásra, -képzésekre összpontosít, szakértőik tapasztalattal rendelkeznek az EU mobilitási kezdeményezéseinek sikeres végrehajtásában. Céljuk, hogy a legjobb gyakorlati megoldásokat találják meg a résztvevők fiatalok igényeinek megfelelően, illetve, hogy a diákoknak és tanároknak lehetőséget adjanak ismereteik és szakmai készségeik gyakorlására és fejlesztésére. 

Béres Norbert, a VET Center  operatív menedzsere a rendezvényenelmondta: a szakmai gyakorlatokat úgy alakították ki, hogy ne csak bizonyos szakmai területeken nyújtsanak technikai ismereteket, hanem a szakmai jellegű, személyes és szociális készségeket is fejlesszék.

Vrabie Zsolt, a Pista bá megalkotója, sepsiszentgyörgyi vállalkozó is fogadott diákokat műhelyében, és, mint mondta, számára kellemes csalódás volt a tanulók hozzáállása, szaktudása és motivációja is. Úgy véli, a tudás átadása mellett a jó kapcsolat kialakítása is fontos volt, így a fa megmunkálása mellett új dolgokat is tanultak a diákok, önálló kezdeményezéseket indítottak, saját készítésű tárgyakat ajándékoztak tanáraiknak. A Csuri bácsiként ismert formatervező kiemelte: amennyiben lesz lehetőség, újabb diákokat fogadna műhelyében.

A pénteki rendezvényen a VET Center munkatársai elismerő oklevéllel díjazták a cégek képviselőit, majd állófogadással, kötetlen beszélgetéssel zárult a kiértékelő. A tervek szerint idén is folytatják a partnerséget, a VET Center további cégek jelentkezését várja, akik nyitottak külföldi diákok fogadására.