Segítség a kisállattartóknak 

Voloncs László az egyike azoknak a fiataloknak, akik 25 000 euró értékű vissza nem térítendő támogatást nyertek és létrehozták vállalkozásukat. A fiatal startupper kisállat-panziót létesít Sepsiszentgyörgyön, mivel gazdiként úgy tapasztalta nagy hiány van ezen a téren a megyében. A kutya-macska panzió állandó felügyeletet biztosít az állatoknak, emellett kiképzésre, oktatásra is van lehetőség. A fiatal vállalkozó terveiről számolt be nekünk.  

– Leírnád néhány mondatban a tervezett vállalkozásodat? Melyek a legnagyobb kihívások ezen a területen? 

– Kisállat-panziót nyitok, mert kutyás gazdiként és mások visszajelzései alapján azt tapasztaltam, hogy ebből hiány van térségünkben. Fontos, hogy azok, akiknek kutyájuk, macskájuk van, nyugodtan itthon tudják hagyni az állatokat, amikor elutaznak. Mi erre kínálunk lehetőséget,  szállást, ellátást biztosítunk megfelelő körülmények között, kiképző és felügyelő kollégákkal, egész napra befogadjuk az állatokat. 

– Miért ezt a területet választottad a vállalkozásra?

– Elsősorban azért, mert én is kutyatartó vagyok, két kutyám is van és nagyon fontosnak tartom, hogy megbízható helyen legyenek, amikor én nem lehetek velük. Ugyanakkor, nagyon sok ismerősöm panaszkodott arra, hogy nincs ahol hagynia az állatait, amikor elutazik. A szolgáltatás, amit nyújtunk, nagyon szerteágazó, a megőrzés mellett kiképzést is biztosítunk az állatoknak, ugyanakkor lehetőség van arra, hogy a kutyák és a macskák a szabadban legyenek, játszanak, de a beltéri helyiségek is tágasak és megfelelő hőmérsékletűek. 

– Mi jelenti számodra a legnagyobb kihívást illetve örömöt ebben a vállalkozásban? 

– A vállalkozásom erőssége, hogy a megőrzés mellett tréninget, kiképzést is biztosítunk az állatoknak, profi szakemberek segítségével, valamint állatorvosokkal is együttműködünk, akik vizsgálják, ellenőrzik az állatokat és segítenek, ha baj van. Ugyanakkor remélem, hogy a saját, személyes kutyatartó tapasztalatom is sokat segít majd. 

– Melyek a hosszú távú terveid, hogyan lehet tovább bővíteni a vállalkozást? 

– Nagyon sok mindent lehet még megvalósítani, most kezdetben is ajánlom mindenkinek, hogy hozza el a kutyáját vagy a cicáját, szolgáltatásaink széleskörűek, van benne tréning, játék, az állatok etetése, de szállítás is. A Taxi-Dog szolgáltatással elhozzuk és hazaszállítjuk a házi kedvenceket, így a gazdiknak erre sem kell gondot fordítani. A jövőben még nagyobb területen, még több állatot szeretnénk fogadni, tanítani. 

– Hol lesz a Pets Academy helyszíne? 

–  Előnyt jelent a kisállat-panzió elhelyezkedése is, mivel Sepsiszentgyörgyön lesz, de a városon kívül, a Jókai Mór utcában, egy nagy telephelyen. Minden állatnak kialakítunk saját kennelt, ahogyan a cicáknak is meglesz a helyük, de játszani és tréningre is külön kifutót biztosítunk. A bizalom nagyon fontos számunkra, ezért az állattartók bármikor meglátogathatják a panziót, megnézhetik a körülményeket. Ugyanakkor kamera berendezéssel figyeljük az állatokat, amit a gazdák is bármikor visszanézhetnek.

– Milyen rövid távú terveid vannak, mire fektettek hangsúlyt? 

– Kollégáimmal és önkénteseinkkel együtt arra törekszünk, hogy magas szintű ellátást biztosítsunk az állatoknak, hogy a tulajdonosok elégedettek legyenek, bizalommal forduljanak felénk, Ugyanakkor, szeretnénk bővíteni a szolgáltatást, tervezzük a kutyakiképzést és más tevékenységek bevezetését is. A cél, hogy megfelelő ár-érték aránnyal dolgozzunk és teljesíteni tudjuk az elvárásokat. 

– Milyen programmal működik majd a kisállat-panzió? 

– A hét minden napján fogadjuk az állatokat és ellátjuk azokat, a befogadási program reggel 09:00 és délután 17:00 óra között lesz. A kutyák és macskák jól szigetelt, nagy felületű kennelekben lesznek, és jó minőségű tápot kapnak, naponta kétszer. Emellett lehetőséget biztosítunk a mozgásra, kutyasétáltatásra is, de különböző más programokat is tervezünk. Az állatmegőrzés kutyák esetében 80, a cicák esetében 50 lej lesz egy napra. 

– Hol hallottál erről a lehetőségről és mit jelentett számodra?

– A közösségi médiában, a Facebookon láttam a felhívást és azonnal jelentkeztem, üzleti tervet készítettem és reménykedtem, hogy sikerül nyerni. Nekem sokat jelent ez a lehetőség, mert enélkül nem sikerülne elindítani a vállalkozásomat, hiszen az elnyert összeg, a kiadások mintegy 70 százalékát fedezik.

– Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik szeretnének vállalkozni, jó ötleteik vannak, de nem tudják miként induljanak el? 

– Azt üzenem, hogy figyeljék, keressék a lehetőségeket és ne féljenek jelentkezni a különböző projektekre, ne féljenek tervezni és ragadják meg a lehetőségeket. Amikor sikerül nyerni, az óriási élmény, nagy lökést ad az elindulásban, boldoggá tesz, hiszen 25 ezer euró elég nagy összeg egy fiatalnak ahhoz, hogy elkezdje megvalósítani az álmait.