StartUp HUB: az uniós alapok hozzájárulnak a régió gazdasági fejlődéséhez

Március 21-én, kedden sajtótájékoztató keretében számolt be a StartUp HUB vezetősége  Grüman Róbert elnök, Oltean Csongor ügyvezető elnök, Kelemen Szilárd és Orbán Miklós alelnökök a folyamatban lévő startup pályázati támogatásokról, a 2014-2020 EU-s pályázati időszak statisztikáról, a kis- és középvállalkozások (KKV) digitalizálásáról, valamint pályázati forrásokról a fiatal gazdáknak. 

Grüman Róbert a StartUp HUB – vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ 2021-es indulásáról számolt be, az akkor megfogalmazott cél a járvány utáni gazdasági restart lehetőségeinek áttekintése volt, ugyanakkor a 2021-2027-es EU-s alapok újabb lehetőségek elé állítják Kovászna megyét és ebben kíván részt venni a központ. A StartUp HUB 2022-ben költözött új székhelyre, illetve egy rebranding is történt, így vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központként működik a vállalkozás. Ebben a központban 5 kis- és középvállalkozás (KKV) és 5 civil szervezet fejti ki tevékenységét 50 állandó munkatárssal, akik 20 millió euró értékű projektek megvalósítását bonyolítják le. 

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma rendszeresen közzéteszi statisztikáit, amelyek az európai uniós alapok vissza nem térítendő támogatásaira vonatkoznak, az  utolsó ilyen jellegű statisztika (2014-2020-as ciklus) 2022 decemberéből van. Az adatokból az látszik, hogy Kovászna megyében 877 millió lej összértékű pályázatra kötöttek szerződést. Ez magába foglalja a köz- és magánszférát egyaránt és önmagában óriási összeg, viszont országos viszonylatban Kovászna megye jelentősen elmarad a többi megyétől. 

Grüman Róbert kiemelte: azt a sajnálatos következtetést kell levonni, hogy Kovászna megye Romániában a megyék között az ország bukott diákja, ami az EU-s források lehívását illeti. Holtversenyben voltunk Teleorman megyével, de sikerült az utolsó helyet megszerezni, mert ez a megye is megelőzte a miénket. Nyilván azt is figyelembe kell venni, hogy Kovászna megye kicsi, de azt is látjuk, hogy egy hasonló méretű megye, Szilágy megye közel kétszer akkora értékben tudott támogatást lehívni. Jelenleg nem azon kell közvitát indítani, hogy miként lehetett volna jobb a korábbi eredmény, hanem ellenkezőleg: a felkészülés a fontos, hiszen a következő időszakban írják ki azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek a jövő ciklusra vonatkoznak és már májustól elérhetőek lesznek bizonyos pályázatok – hangsúlyozta Grüman Róbert. 

Azt is kiemelte: a következő hét évben 46 milliárd euró összértékű támogatások lesznek elérhetőek és Kovászna megye nem engedhet meg magának még egy elveszített vonatot. A legfontosabb az összefogás azok részéről, akiket ez a lehetőség érdekel, hiszen az európai uniós támogatások befektetéseket, új, jól fizető munkahelyeket és gazdasági fejlődést eredményeznek – mondta Grüman Róbert. 

A StartUp HUB-nál zajló vállalkozásfejlesztési projektekről Kelemen Szilárd alelnök tájékoztatott, kiemelve, hogy a területen történt úgynevezett diagnózis felállítása után megoldásokat szeretnének javasolni az üzleti szféra képviselőinek, főként a fiataloknak. 

Mint mondta, az elmúlt időszakban igyekeztek közelebb vinni a fiatalokhoz az EU-s forrásokat startup lehetőségek formájában, éppen ezért 2021-ben hirdettek meg egy vállalkozásfejlesztési tanfolyamot, amelyre 800 fiatal jelentkezett. Ennek a képzésnek az elvégzése a 25 000 euró vissza nem térítendő támogatás igénylésének az egyik feltétele volt. A tanfolyamot a jelentkezők mintegy fele végezte el sikeresen, ők vállalkozásfejlesztési kompetencia-oklevelet kaptak, majd több, mint 200 sikeres pályázat érkezett támogatásra, ezek közül pedig 2022 decemberében százan írtak alá finanszírozási szerződést. Az aláírók fele Kovászna megyei fiatal, akik érdekes, eredeti ötleteket valósítanak meg: dekorációs fali nyomtató, önkiszolgáló autómosó vidéken vagy fogtechnikai laboratórium. 

Kelemen Szilárd kiemelte: a vállalkozó kedvű fiatalok könnyen vették az akadályokat, hiszen sokuknak volt már előzetes tapasztalata egy-egy ifjúsági szervezetben, ami sokat számít.  Ami a 25 000 eurós vissza nem térítendő támogatást illeti, a StartUp HUB munkatársai egy éven át mentorálják a pályázókat, segítik őket a munkában, illetve abban, hogy kiigazodjanak a bürkokrácia világában.  A következő hasonló pályázati kiírás 2024 tavaszára várható.

Oltean Csongor ügyvezető elnök a központ legújabb szolgáltatásait mutatta be, ugyanis a kis- és középvállalkozásoknak is segítenek a jövőben abban, hogy sikeresen pályázzanak. Az ügyvezető kiemelte: cél a segítségnyújtás minden olyan érintett félnek, aki az EU-s pályázatok lehetőségével élne. Ennek érdekében, két évvel ezelőtt, amikor a StartUp HUB útjára indult, készítettek egy online felmérést a vállalkozók körében, amit mintegy 300 üzletembert kérdeztek meg arról, hogy melyek a legnagyobb problémái, fenntartásai, amelyek miatt nem él az uniós források lehetőségével. A legtöbben az információ hiányát jelölték meg, de kiderült, hogy a túl sok információ sem jó, mivel káoszhoz vezet a vállalkozók fejében. Emellett a bürokrácia és az önrész hiánya is gondot okozott. 

Ezek kiküszöbölésére próbálnak javaslatokat tenni és megoldásokat találni a StartUp HUB Consulting vállalkozás által, amelynek elsődleges célja a kis- és középvállalkozók segítése információnyújtással, pályázatírással, valamint utánkövetéssel és menedzsmenttel is. Cél, hogy a Kovászna megyei vállalkozók felvegyék a kesztyűt más vállalkozókkal szemben, így elsősorban a digitalizációt segítenék. A jelentkezők több kategóriában tudnak költségeket elszámolni: IT-eszközök beszerzése, fejlesztés, licensz szoftver üzleti tevékenységekhez, szoftvermenedzsment. Erre a célra a mikrovállalkozások 20-30 000 euró értékben pályázhatnak, a kisvállalkozások 20-50 000 euró közötti összeget, míg a középvállalkozások 100 000 eurót pályázhatnak. Jó hír, hogy a teljes költség 90 százalékát a pályázat állja, a központi régióban pedig 40 millió eurónyi áll rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy mintegy 150-200 vállalkozó pályázhat sikeresen – emelte ki Oltean Csongor. 

Ami az agrártámogatásokat illeti, Orbán Miklós alelnök, agrármérnök elmondta: a megye jól áll agrár pályázati szempontból, ugyanis a legtöbb projekt keretében elfogyott a pénz, így a lehívás 90 százalékos, ami annak köszönhető, hogy erős, fiatal gazda-bázis van Háromszéken. Ugyanakkor, az intézményeknek is fontos szerepük van abban, hogy könnyebb most a gazdák helyzete, ami által megújult a farmok gépparkja, jobban felszereltek a gazdaságok, de mindig van helye a megújulásnak és fejlődésnek – mondta Orbán Miklós. 

A következő időszak erről szól, júniusban jelenik meg a Fiatal Gazda támogatás, amire már készülnek és, ami eddig is sikeres volt, hiszen  több mint 160 pályázatot tettek le ennek keretében az elmúlt két évben. Ugyanakkor, újabb kiírások is lesznek, amire érdemes figyelni, ebben nyújtanak segítséget a tanácsadó cég munkatársai mindazoknak, akik szeretnék bővíteni a gazdaságot, vagy új mezőgazdasági gépekbe fektetnének.  A 2021-2027 közötti időszak pályázati lehetőségeiről, valamint az idén  várható fontosabb pályázati kiírásokról az érdeklődők a StartUp HUB Consulting irodájában és a www.startupcovasna.ro.  oldalon kaphatnak információt.