Önkéntes faültetéssel a fenntarthatóságért

Faültetéssel csökkenti karbonlábnyomát a StartUp HUB vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ, így a munkatársak május 3-án, szerdán mintegy 100 bükkcsemetét ültettek el az Óriáspince-tetőn közösen a Kézdivásárhelyi Magánerdészettel. Az önkéntes akciónak több célja is van.

A fenntarthatóság elveit követve, az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében a StartUp HUB munkatársai első alkalommal az Óriáspince tetőt választották a fatelepítés helyszínéül, ahol mintegy 100 csemetét ültettek el. A faültetésnek jelképes jelentése is van, hiszen száz startupper kapott 25 000 eurós támogatást az elmúlt időszakban, viszont az általuk létrehozott munkahelyek száma ennél több lesz, ahogyan a jövőben elültetett fák száma is növekszik majd. 

“A StartUp HUB vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ célja fejleszteni a vállalkozói ökoszisztémát, támogatni a fiatalokat és a fiatal vállalkozókat, de a fenntartható fejlődés és természetvédelem érdekében is tenni szeretnénk. Mivel az irodai munka sok papírhasználatot igényel,  a munkatársakkal ezt szeretnénk egyrészt kompenzálni azzal, hogy fát ültetünk. Az önkéntes tevékenység célja a kollégák ösztönzése a természetvédelemre, környezetre való figyelésre és önkéntes munkára” – emelte ki Oltean Csongor a StartUp HUB társalapító ügyvezető elnöke.

Az akciót minden évben megszerveznék, bevonva a munkatársak mellett a startuppereket, partnereket és más vállalkozókat is. A faültetésekkel erdősítenék a környezetet, hiszen az erdők  oxigént termelnek, felhasználják a légköri széndioxidot, mérséklik a klímaváltozás hatását, a vizet és az eróziót, mikroklímát alakítanak ki és nem utolsó sorban kikapcsolódást nyújtanak.

Az idei, első faültetés csapatépítő jelleggel, jó hangulatban zajlott, a StartUp HUB munkatársai több bükkcsemetét is elültettek, ígéretük szerint a jövőben is gondját viselik az elültetett fáknak.