Fontos a testi-lelki egészség megőrzése 

Az Árkosi Európai Tanulmányi Központban zajlik az InnoEdu – Innováció a Felnőttoktatásban Egyesület szervezésében a Don’t Worry, Be Happy program, amit a StartUp HUB Eramsus+ csapata bonyolít le és amelyben tíz ország fiataljai vesznek részt. Az ifjúsági csereprogram célja a testi-lelki egészség megőrzése, erősítése és a különböző készségek fejlesztése. 

A programra mintegy 57 fiatal érkezett, Románia mellett jöttek még Magyarországról, Olaszországból, Portugáliából, Bosznia-Hercegovinából, a Moldovai Köztársaságból, Törökországból, Albániából, Örményországból és Azerbajdzsánból is. A projektet az Európai Bizottság támogatja az Erasmus+ program által. 

A projekt célkitűzései között szerepelt, a résztvevők támogatása abban, hogy szélesebb perspektívát kapjanak a mentális és fizikai egészséggel kapcsolatban, és megértsék az egészségtelen életmód veszélyeit. A szervezők az életminőség javítására fókuszálnak a tevékenységeken, azáltal, hogy a közösségeket megismertetik az egészséges tevékenységekkel, a stressz ellenőrzésével, az egészségesebb táplálkozással, a rendszeres testmozgással, interaktív és szórakoztató tevékenységekkel, amelyek javítják az analitikus, döntéshozatali, szociális és nyelvi készségeiket.

A 8 napos ifjúsági csereprogram célkitűzései a testi-lelki egészséggel kapcsolatosak, hogy a résztvevők szélesebb perspektívát kapjanak a mentális és fizikai egészséggel kapcsolatban. A napi programok során ismerkednek az egészséges életmódot elősegítő tevékenységekkel, a stressz kontrollálásával, az egészségesebb táplálkozással, a rendszeres testmozgással. Mindez interaktív és szórakoztató tevékenységek révén történik, így helyi edzők, trénerek segítenek a kivitelezésben, de tanulmányi látogatást is szerveztek az ALPHA Strength & Functional Training és a Sport All edzőtermekbe.

Grüman Éva Orsolya, az InnoEdu Egyesület elnöke, az ifjúsági csere facilitátora elmondta: a programok által felhívják a figyelmet a testi, lelki és mentális egészség megőrzésének fontosságára, és úgy adják át az elméleti és gyakorlati ismereteket a jelenlévőknek, hogy a későbbiekben ők is hasznosítani tudják abban a környezetben ahol élnek és dolgoznak.

A résztvevők az általános fogalmak tisztázása és megbeszélése mellett, a különböző országokra jellemző problémák megoldására is fókuszáltak, így figyelemfelkeltő videókat készítettek, amelyeket a különböző közösségi média felületeken tesznek közzé.