Nemzetközi képzés az ökolábnyom csökkentésére

Az Árkosi Európai Tanulmányi Központban zajlott június 17-24 között az InnoEdu – Innováció a Felnőttoktatásban Egyesület szervezésében a 3R: Reduce Reuse Recycle Erasmus+ program, amelyben 11 ország fiataljai vettek részt. A résztvevők romániai, magyarországi, észtországi, görögországi, észak-macedóniai, törökországi, olaszországi, lengyelországi, litvániai, csehországi, bulgáriai fiatalok és ifjúsági munkások voltak.

A képzés célja a környezetbarátabb, fenntarthatóbb és műanyagmentesebb ifjúsági munka elősegítése volt. Az elmúlt héten ennek jegyében workshopokat szerveztek, amelyek során a különböző helyi hagyományokkal ismerkedhettek a résztvevők, de tapaszalatcserére és tanulmányi kirándulásra is sor került. A résztvevők ellátogattak a lécfalvi Eco Bihor hulladékfeldolgozóba, ahol többek között a hulladék újrahasznosításának folyamatát nézték meg.  A környezetvédelemmel kapcsolatos látogatás a Rétyi Nyír természetvédelmi parkban zajlott, amely sivatagi homokjáról híres.

A tanulmányi kirándulások mellett gyakorlati képzés és szakmai előadások is zajlottak. A résztvevők különböző, térségünkre jellemző gyógynövényeket, teákat gyűjtöttek, majd ezekből készítettek teafiltert, illatzsákot, de megkóstolták a helyi bodzaüdítőt is.  A szakmai előadásokat helyi szakemberek bevonásával tervezték, Mátyus Enikő, fenntarthatósági tanácsadó az ENSZ által kidolgozott 17 fenntartható fejlődési célról, Dr. Sebestyén Tihamér, a Sapientia EMTE adjunktusa, a megújuló energiákról és azok romániai helyzetéről, Ferencz Júlia a sepsiszentgyörgyi ifjúsági iroda munkatársa a környezettudatos gondolkodásról és személyes felelősségről, tartottak hasznos előadásokat.

A fenntartható fejlődési célok minden országot cselekvésre szólítanak a jólét előmozdítása és a bolygó védelme érdekében. A célok olyan stratégiákra épülnek, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést, illetve az oktatáshoz, az egészséghez, a szociális védelemhez és a munkalehetőségekhez hasonló számos társadalmi problémával foglalkoznak.

Ami a megújuló energiákat illeti, Románia jelentős potenciállal rendelkezik ezen a téren, az országban számos lehetőség van a megújuló energiatermelésre. Mindez növekszik, de további erőfeszítésekre van szükség az alternatív energiatermelés bővítéséhez és a fenntartható energiaforrások kiaknázásához. Az Európai Unió által támogatási programok állnak rendelkezésre az ilyen projektek finanszírozásához.

Grüman Éva Orsolya, az InnoEdu Egyesület elnöke, elmondta: a nemzetközi program különösen aktuális, hisz hangsúlyt fektet a környezettudatosságra és fenntarthatóságra az ifjúsági szervezetek tevékenységeiben. Ez a munka nem csak a közvetlen céljaikat szolgálja, de a környezetvédelem terén is óriási lehetőségeket nyit meg a fiatalok számára. A fiatalok részvételének számos formája lehet: önkéntes munka, iskolai projektek, tudományos kutatások vagy akár döntéshozatalban való részvétel.

A képzés során a résztvevők elméleti és gyakorlati tapasztalatot egyaránt gyűjtöttek, így saját környezetükben is felhasználhatják ezeket az információkat a fenntarthatóbb, zöldebb környezet érdekében. A programot az Európai Bizottság támogatta az Erasmus+ program által.