Az időtálló emlékhelyek mindenkinek fontosak 

Szeretteink végső nyughelyét szeretnénk úgy kialakítani, hogy igazi emléket őrző és időtálló legyen. Az emlékhellyel kapcsolatos kérdésekben és kivitelezésben segít Kerekes Zsolt, aki igényesen kivitelezett sírkő készítéssel foglalkozik. Vállalkozásában a 25 000 eurós startup támogatás segítette, amiről interjúban számolt be. 

– Kérlek, mutatkozz be és mesélj magadról, a vállalkozásról, amit indítasz!

– Kerekes Zsolt vagyok, sepsiszentgyörgyi 20 éves startupper. Szakmám és vállalkozásom a sírkőkészítés, ez pedig édesapámtól jön, ugyanis ő már több, mint 20 éve ezzel foglalkozik, így beleszülettem a szakmába. Folyamatosan figyeltem, ahogy dolgozik, így mondhatni, hogy eltanultam a szakmát és továbbra is nagyon érdekel. A munka tervezésből, kiöntésből, összerakásból áll, ami egy bonyolult és nehéz folyamat, de az eredmény szép. 

– Mi volt számodra a motiváció, hogy ilyen vállalkozást indíts? 

– Először is szerettem volna továbbvinni a családi hagyományt és mesterséget, ugyanakkor számomra megtisztelő dolog, hogy egy elhunyt személynek szép végső pihenési helyet, emléket biztosítunk. Bennem folyamatosan alakult az érzés, hogy továbbvigyem a családi szakmát és édesapámmal is nagyon jó a viszonyom, aki óriási segítség a számomra. 

–  Szerinted milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?

– Elsősorban kitartásra van szükség, de fontos a magabiztosság is. Amikor elkezdünk egy vállalkozást, úgy kell hozzáállni, hogy az sikerülni fog és ezzel a lelkülettel kell venni az akadályokat. Tavaly még az iskolapadban ültem, úgyhogy nem volt könnyű bekapcsolódni a vállalkozói létbe, de a StartUp HUB iroda munkatársaitól nagyon sok segítséget kaptam, támogattak, elmagyarázták a dolgokat részletesen és mindenben eligazítottak. 

– Hol hallottál erről a lehetőségről és mit jelent számodra a 25 000 euró, mire fordítod? 

– A lehetőséggel Facebookon találkoztam, aztán az irodában elmagyarázták részletesen és tudtam, hogy megéri. Különböző gépeket, szerszámokat tudtam vásárolni a 25 000 euróból és ez nagyon fontos volt nekem. Volt, hogy azt éreztem feladnám, mert nehéznek tűnt vállalkozni, de segítséggel átvészeltem ezt az időszakot is. Most már korszerű technológiai eszközökkel tudunk dolgozni, ami nagyon fontos a kivitelezésben.

– Mik a hosszú távú terveid ezen a területen? 

– Erre a szolgáltatásra szükség van, így szeretném bővíteni a céget, kollégákat alkalmazni és más megyékben is dolgozni. Jelenleg családi vállalkozásként működünk, a szakmai tudást édesapámtól kaptam, ezt vinném tovább, korszerű technológiával, eszközökkel.

– Mit üzensz azoknak a fiataloknak, akik vállalkozást szeretnének indítani a jövőben? 

– Azt tanácsolom, ha van egy jó ötlet és találnak hozzá támogatást, akkor mindenképpen próbálják meg, mert végül megéri. Számomra nagy sikerélmény ez a vállalkozás és remélem, hogy hosszú távon megmarad és meg tudok élni belőle.