Ioan Damian: a képzés és felmérés egyaránt fontos

A képzés és kompetencia-felmérés egyaránt fontos akkor, ha bizonyos szakterületen szeretnénk képesítést szerezni vagy újdonságot tanulni. Ioan Damian képző és szakmai kompetencia felmérő szakember már hosszú ideje foglalkozik a kereskedelmi szakma különböző részeivel, tudását képzéseken igyekszik átadni a jelentkezőknek. Úgy látja, igény van a szakmákra, amelyeket a különböző szakképzéseken lehet elvégezni.

– Mit kell tudni önről, milyen szakmai út vezetett oda, hogy a képző legyen?

– Ioan Damian vagyok, 1986-ban végeztem a Gazdasági Tanulmányok Akadémiáján, a Kereskedelmi Karon, majd a Kovászna megyei Kereskedelmi Igazgatóságon dolgoztam, ahol a megyei kereskedelmi tevékenységet koordináltam, illetve egy vállalat igazgatója is vagyok. Azután lettem tréner, hogy 18 évvel ezelőtt a Kovászna megyei munkaügyi hivatal megkeresett, hogy szakképzéseket követően vizsgabizottságokban vegyek részt. A kereskedelmi dolgozók szakmai kompetencia felmérője és a szakma oktatója vagyok.

– Milyen készségeket szerezhetnek a résztvevők a kereskedelmi dolgozók képzésén? Miről szól a képzés?

Munkám kétféle tevékenységet foglal magába, az egyik a szakmai készségek értékelése, ami a képesítési bizonyítvány megszerzésének egy formája, ahol a szakterületen dolgozó jelöltek egy értékelés után bizonyítványt kapnak. Ilyenkor az elméleti ismereteket, gyakorlati készségeket a szakmai szabványoknak megfelelően értékeljük. Trénerként számos felnőtt szakmai továbbképzését biztosítottam Kovászna megyében. A tanfolyamok 360 órásak, 120 elméleti és 240 gyakorlati óra. Az elméleti rész a tanfolyamban szereplő összes szabványt lefedi, a gyakorlati képzés különböző kereskedelmi egységeknél, üzletekben, a helyszínen történik. Nagyon fontos minden tudást átadni a jelentkezőknek, hiszen a kereskedelem egy nagyon összetett szakma, sok oldala van és érdemes teljesen kitanulni.

– Kiknek ajánlja a tanfolyam elvégzését, miért hasznos részt venni egy ilyen képzésen?

– Meglátásom szerint a felnőtt szakképzés nagyon fontos, ugyanis a jelentkezők új ismereteket szerezhetnek a különböző szakmákban. Mindenki azt hiszi, hogy ért a kereskedelemhez úgy, mint a focihoz vagy a politikához, de az igazság az, hogy a kereskedelem egy szakma, amelyet meg kell tanulni és ismerni kell. A legfontosabb, hogy azok, akik ezen a területen dolgoznak, vagy ezen a területen akarnak elhelyezkedni, részt vegyenek egy képzésen és érdeklődéssel, nyitottsággal legyenek jelen. Itt lép be a képző szerepe, hogy felkeltse a tanulók érdeklődését a szakma iránt. Fontos, hogy elmélyülten menjen bele az anyagba, és igyekezzen jó eredményt elérni.

– Mit üzen azoknak, akik munkát vagy szakmát szeretnének váltani?

– Egy viccel válaszolnék a témában. Az érettségizőt megkérdezik, hogy mit akar csinálni a jövőben, és azt válaszolja, hogy egyetemre akar menni. De az egyetem után? Mesterképzést szeretne. És a mesterképzés után? Kereskedelmi munkás tanfolyamra megyek – válaszolja.  Ez egy vicc, de én nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki átképezze magát, amikor úgy érzi szükséges, és nem kell félni új dolgokba kezdeni, új területeket felfedezni.