Aerul condiționat este din ce în ce mai răspândit și la noi

Szilárd Geréb este unul dintre tinerii care au câștigat un grant de 25 000 de euro pentru a-și începe și dezvolta o afacere. Tânărul antreprenor se ocupă de aparate de uz casnic, dar și de instalarea și întreținerea sistemelor de aer condiționat. L-am întrebat despre planurile sale.

– Povestește-ne puțin despre tine, cu ce te ocupi, ce experiență profesională ai?

– Mă numesc Szilárd Geréb și mă ocup de instalarea și repararea de aparate electrocasnice, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, uscătoare de rufe și aparate de aer condiționat. Experiența de muncă am căpătat-o prin intermediul afacerii de familie, însă acum aș vrea să merg pe drumul meu, înființând o nouă afacere. Familia mea mă susține în planurile mele, se bucură că am aplicat și am reușit.

– Cum vei folosi suma câștigată?

– Această sumă îmi permite să creez un atelier de ultimă generație în care fiecare angajat va avea un set separat de echipamente. Aceste echipamente sunt foarte scumpe și ar fi fost imposibil să le cumpăr pe cont propriu.

– Cum ți se pare domeniul în care lucrezi? Cât de mare este deficitul de profesioniști și cum vezi, există o nevoie pentru mai mulți profesioniști?

– Tot ceea ce știu și folosesc, am învățat de la tatăl meu. Deși există interes, acesta a scăzut în ultimii ani, din păcate tot mai puțini tineri sunt interesați de această profesie. Tinerii din ziua de azi nu-și văd viitorul ca meseriași, din păcate și ucenicia a fost devalorizată, iar în opinia mea ar trebui să se restabilească prestigiul meseriilor. În același timp, însă, așteptările clienților sunt mult mai mari.

– Care este motivul pentru care există o mare nevoie de lucrători calificați?

– Totul se strică ușor, aproape imediat ce expiră garanția, totul ne determină să cumpărăm un produs nou. Cei care produc diverse aparate electronice nu au niciun interes să realizeze un produs de lungă durată. Vrem să prevenim acest lucru prin repararea și înlocuirea pieselor.  Cred că nu totul trebuie aruncat imediat, unele lucruri merită reparate și asta ne propunem să facem.

– Cine apelează la serviciile voastre?

– Variază, de la gospodării mici la companii mari, deoarece este important ca toată lumea să aibă mașini, aparatură electronică, care să funcționeze bine. În ceea ce privește familiile, mașina de spălat, de exemplu, este foarte utilă și este foarte folosită. Cu ani în urmă oamenii nu obișnuiau să spele atât de mult, dar acum o fac și au nevoie de service. În același timp, aparatul de aer condiționat este o inovație și se extinde în societate. Și acesta este util, deoarece poate fi folosit pentru răcire vara și chiar pentru încălzire iarna.

– Cum te-a ajutat acest proiect? Unde ai găsit această oportunitate?

– Am găsit-o pe rețelele de socializare și am fost foarte fericit când am observat apelul. Mi-am zis nu va fi ușor, dar voi încerca să aplic, altfel altcineva va încerca să câștige. Nu regret deloc, deoarece îmi va fi de mare ajutor în viitor. Le-aș recomanda și altor tineri să fie curajoși și să facă pasul cel mare, pentru că merită, în ciuda tuturor dificultăților.

– Cu ce dificultăți  te-ai lovit?

– Procedura este destul de birocratică, dar oricum merită.  Colegii de la StartUp HUB m-au ajutat foarte mult, mi-au stat la dispoziție, mi-au răspuns la toate întrebările să mă descurc printre diferitele reglementări și legi.